Завдяки набутому досвіду маємо спрогнозувати подальші кроки агресора – Президент

Президент України Петро Порошенко взяв участьу роботінауково-практичноїконференції «Уроки гібридної війни: воєнні аспекти», яка проходить у Генеральному штабі Збройних сил України.

0c34f40587e0e5c3dfb8cbc0ca076ce0_1465895435_extra_large

«Адекватно реагуючи на дії агресора, ми повинні узагальнити вже набутий нами досвід і спрогнозувати подальші дії Російської Федерації щодо нашої держави. Постійно повинен вестися пошук ефективних стратегій захисту від «гібридних загроз». Мають вивчатися уроки цієї війни, тестуватися і підтверджуватися відповідні концепції протидії, покращуватися національні спроможності і взаємосумісність з НАТО», — сказав Глава держави.

За його словами, ще до того, як Україна стане членом НАТО, вона повинна мати натовську армію.«Ми повинні визначити та забезпечити неухильне дотримання єдиних для всіх силових структур правових та технічних вимог до розробки та прийняття на озброєння техніки і майна з урахуванням стандартів армій країн НАТО», — додав він.

42ac9b895135cfbccff45f8d9068a47c_1465895552_extra_large

Петро Порошенко акцентував на тому, що сьогодні війна проти нас розгорнута не лише на Сході країни — вона триває на усіх можливих напрямках. «Це не лише наступ і агресія на наших кордонах. Це ще й активна інформаційна та пропагандистська війна для того, щоб посіяти розбрат, розчарування, пригнічення всередині України, оббріхуючи нашу державу, її керівництво, військо і народ. Ворог намагається перенести зусилля на дестабілізацію внутрішньої ситуації в Україні», — наголосив Президент.

У контексті економічної агресії він нагадав про майже повне закриття експорту українських товарів на російський ринок. «Бажання Москви удушити нас економічно можна виміряти статистично. На початку десятиліття понад 30% українського експорту йшло на російський ринок, а в першому кварталі поточного року – його частка склала 8,5%з тенденцією до подальшого зниження», — повідомив Президент та додав, що «коли такий ринок невмотивовано закривається, це – глибокий шок для економіки, і удар по добробуту людей, які на той ринок працювали». «Ми не впали на коліна, а вистояли лише завдяки тим можливостям, які дала нам Угода про асоціацію з Європейським Союзом», — наголосив Петро Порошенко.

На переконання Глави держави, задля врегулювання ситуації недостатньо лише військового, дипломатичного, економічного чи будь-якого іншого окремого підходу. «Розв’язана проти нашої держави гібридна війна вимагає від нас продовжувати застосовувати асиметричне комплексне реагування на загрози. Оборона від гібридної агресії теж має бути гібридною», — зауважив Петро Порошенко. У цьому контексті, як наголосив Президент, важливою є жорстка, активна оборона, яка позбавляє сенсу наступальні дії противника, активна дипломатія, спрямована на забезпечення підтримки України, продовження дії міжнародних санкцій проти агресора.

Глава держави звернув увагу на необхідність вивчення можливостей територіальної оборони держави. «На випадок агресії, питання побудови територіальної оборони, з урахуванням досвіду останніх двох років має бути ретельно опрацьовано», — зазначив Президент. Він також підкреслив необхідність охорони важливих державних об’єктів в глибині нашої території.

«Так само на випадок повномасштабного вторгнення має бути відшліфований план загальної мобілізації та функціонування країни в умовах воєнного стану»,- сказав Президент та додав: «Те, що ми зараз не оголошуємо загальної мобілізації, лише викликано тим, що кампанія побудови контрактної армії ефективна».

Глава держави доручив за підсумками роботи скласти проекти рішень і винести їх на засідання РНБО та передати на розгляд Уряду. «Захист держави не лише завдання Президента та Генштабу, а й кожного громадянина України», — резюмував Президент.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.