Зарплати військовослужбовців у США, Україні та Європі. Скільки отримують захисники

 

Майже в кожній країні бути військовим – це з біса почесно. Солдатів, офіцерів та генералів народ любить та поважає. Але одними почестями ситий не будеш.

Захисникам, як нікому потрібні гідні умови життя. І сьогодні ми поговоримо про те, які гонорари отримують військовослужбовці США, Німеччини та Польщі, а також порівняємо ці суми із зарплатами українських героїв.

Роман Грицун

Інфографіка: Рузанна Давітян, Катерина Кисла

American Soldiers

Американці ще з 70-хх років ХХ століття перевели військових на контрактну службу. І от вже 30 років захисники заокеанської держави отримують солідні грошові винагороди за те що постійно тренуються, вдосконалюють свої навички та фізичну форму. Звісно, наймолодшому 17-річному воякові потрібен дозвіл батьків, але для більшості це не є проблема. Перспективи кар’єрного зростання, «бонуси» та надбавки, компенсація грошей, витрачених на харчування, якщо солдат хоче харчуватися домашньою їжею, безкоштовне службове житло. Все робить професію військового у США доволі престижною.

02

А що ж із платнею у американських командосів? Все звісно ж залежить від вислужених років, та навіть для початку молодий рядовий буде мати свої 1800 баксів. Якщо перевести цю суму у гривні, то отримаємо непогані 46000. Що з такими грошима робити в нас, думаю більшість розуміє: і квартиру купити за рік можна і злітати куди небудь, та й на рахунок в банк не завадить трохи відкласти. Але ми говоримо про повсякденне життя – комуналку, проїзд, харчування, одяг.

І так – 1800 доларів. Чого варта ці гроші у реаліях американського сьогодення? На це питання Вам відповість наша інфографіка.

03

Як бачимо, ходити на закупи до американських продуктових маркетів трохи дорожче. Але якщо там ціни на продукти більші від наших у два-три рази, то їх зарплатня перевищує українську майже у 7 разів!!!!!!

З орендою житла та оплатою проїзду у громадському транспорті все інакше. Квартиру, приміром у американському Сіетлі в середньому можна знімати за 500 $. У Полтаві в середньому за 100 американських зелених можна винайняти непогану однокімнатку неподалік центру міста. Але знову ж таки – різниця цін тут у 5 разів, а прірва між зарплатами все таж – у 7 разів.

04

Зарплати американських вояків, логічно що, зростають в міру підвищення їх трудового та рангового стажу. Так, карпрал вже отримує 2200 $, сержант – 2 5 00 $, а перехід до офіцерського складу поповнить твій гаманець майже до 4 штук. Приміром, капітан буде отримувати на свій мастеркард 4 150 $.

А тепер порівняємо можливість купити у Сіетлі та Полтаві якийсь елементарний одяг – футболки, джинси, кросівки. Тут то і починаєш розуміти, що у нас в Україні ну дуже вже велика цінова накрутка, принаймні на одяг. Виходить так, що сходити на шопінг до американського магазину, для бариста буде куди вигідніше, ніж скуплятися у Полтаві, в «Екваторі», чи навіть на ринку.

Порівняльна таблиця цін на одяг говорить сама за себе:

05

Висновок тут наступний. Незважаючи на те, що їжа та житло у Сполучених Штатах коштують у 3-4 рази більше, ніж в Україні, рівень заробітної платні дозволяє спокійно витрачати кошти на проживання і непогане харчування. Просто уявіть собі, якби у Полтави ви отримували з/п у розмірі 2300 гривень, платили за квартиру 500, купували хліб за 1 гривню 30 копійок, каву за 12 гривень, а кілограм свинини за синій папірець із зображенням Богдана Хмельницького. Думаю, що жилося би трохи краще.

Нові зарплати українських військових

Ще у 2013 році наші рядові захисники могли похвалитися скромними зарплатами у розмірі 1 700 тисяч гривень. Так, потім винагорода збільшувалася до 2 500, а дехто з офіцерів міг отримувати навіть 5 тисяч. Та зараз, враховуючи все змінилося. Військова агресії Росії на Сході України змусила владу переглянути своє ставлення до положення захисників у нашій країні. Тепер солдати української армії починають свій трудовий шлях із «військової мінімалки», що дорівнює сумі 7000 гривень. У зоні АТО рядовий отримуватиме не 7, а 10 тисяч банкнот із Франками та Українками.

06

Wynagrodzenia polskich żołnierzy

Зарплата польських рядових приблизно такі ж, як у працівників сфери обслуговування. Приблизно – 2500 злотих, або ж трохи більше 16 тисяч гривень. Сержанти «Речі посполитої» мають місячний оклад у сумі 3100 злотих, себто – 20 866 грн, прапорщики, або як у них говорять – хорунжі мають – 3360 злотих. А от вже зарплатня полковника стрибає до позначки 7850 злотих. Це солідні гроші, як не крути.При цьому, ціни на окремі продукти харчування у Польщі та Україні ну майже не відрізняються. Хліб, масло, рис, олія, яблука та кава коштують приблизно ті самі гроші.

07

Що за ці кошти поляки можуть собі дозволити – дивіться у наступній інфографіці.

08

Тільки от оренда житла у Польщі обійдеться вам у два рази дорожче.

09

Die deutsche Armee

У Німеччині найбільше серед військових отримує генерал. Близько 12275 євро. Переводячи у гривні отримуємо суму 353 тисячі гривень. Чорт забирай, та пропрацювавши генералом у Німеччині рік й отримавши на картку 4500000 гривень, можна повертатися в Україну, й більше ніколи не працювати.

Такі зарплати нам тільки сняться. Так само, як і Німецьким рядовим, які отримують 1430 євро на місяць. Для Німеччини це не такі вже й великі гроші, та жити можна. А ще краще жити, коли ти лейтенант і отримуєш 3580 євро на місяць.

10

Крім того, у Німеччині передбачені надбавки за кожну понаднормову відпрацьовану годину служби. Ця сума складає приблизно 3-4 євро за годину. Все звісно, залежить від посади та роду військ, у яких служить солдат. Доплати льотному складу Військово-повітряних сил досягають 550 євро в місяць. Вояка, що регулярно стрибає з парашутом, має надбавку 135 євро в місяць. Спецназ і бойові плавці – 1000 євро до основного окладу. Персонал надводних кораблів – 100 Є на місяць, а підводники – 270.

11

У тривалих походах додається ще 135 у.о. Надбавки за відрядження залежать від категорії району відрядження. Таких категорій шість. Перша – там, де умови проживання не дуже відрізняються від пунктів постійної дислокації. Тим не менше, 25 євро на добу отримай! Друга – життя в наметах, складні побутові умови, витрати на життєзабезпечення і дзвінки близьким. Тут вже менше ніж 40 євро на добу не обійтися. Найвища категорія, шоста, – райони бойових дій з ризиком для життя. Тут виплати – 100 на добу. Крім грошей, у німецьку армію заманюють можливістю здобути освіту і одну з 60 цивільних спеціальностей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.