«Іду на ВИ!», або як з`явилися українські ССО

 

Сили спеціальних операцій це не просто “спецназ”, а принципово новий для України (та загалом пострадянського простору) вид Збройних Сил, необхідність якого доказала війна в Україні.

Концепція ССО принципово відрізняється від системи побудови тої армії, що дісталася нам ще з часів сталінізму. Перш за все ССО, на відміну від тих же повітряно-десантних(або аеромобільних) сил не використовує авіацію та техніку , що підпорядкована іншим родам військ, а має все необхідне – від системи постачання до бойової техники та інфаструктури – у власному штаті. По-друге, ССО концептуально в інтересах національної безпеки мають право діяти на будь-якій території та проти будь-якого противника – терористів, сепаратистів, незаконних збройних формувань, або регулярних сил іноземного агресора. По-трете, психологічні операції (psi-ops) в складі ССО не допоміжна, а повністю рівноправна складова частина цих військ.

До анексії Криму, станом на кінець лютого 2014 року армійські частини та підрозділи спецпризначення знаходилися у підпорядкуванні різних воєнних відомств — Сухопутних сил, оперативних командувань, Віськово-морських сил тощо.З початком антитерористичної операції такий стан справ став неприйнятним для реальних бойових дій, і березні 2014 року усі підрозділи спецпризначення були оперативно підпорядковані Управлінню Спеціальних операцій Генерального Штабу ЗСУ.

До складу цього управління увійшли: 8 окремий полк Спеціального призначення, (Хмельницкий); 3 окремий полк Спеціального призначення, (Кіровоград); 73 Морський центр Спеціального призначення, (Очаків); 140 Окремий центр Спеціального призначення, (Хмельницький).

Як показали подальші події – це рішення себе повністю виправдало.

У квітні-липні 2014 року, під час загострення ситуації на Донбасі, підрозділи спеціального призначення ССО були оперативно підпорядковані керівництву штабу АТО та розподілені по секторах уздовж лінії зіткнення із незаконними воєнізованими формуваннями, які складалися з терористів і російських військ.

Перші підрозділи спецназу прибули у Донецьку область в березні 2014. З цього дня і до сьогодні спецпризначенці постійно працюють в найгарячіших точках АТО. На їхньому рахунку порятунок збитих українських льотчиків, оборона Саур-Могили, десятки операцій із захоплення ворожих диверсантів, участь у звільненні Слов’янська, Краматорська, Дзержинська, оборона Дебальцевської дуги, зухвалі рейди в тил ворога…

У 2014 році бойові колони часто відмовлялися висуватися в зону бойових дій без супроводу груп спецназу.

01

Унікальний досвід практичного застосування сил спеціальних операцій був узагальнений і в результаті в Україні з’явився принципово новий вид Збройних сил – Сили Спеціальних операцій. Таким чином, маємо єдині війська, які створені за стандартами НАТО і не є «спадкоємцями» структур, що існували ще з часів радянської армії.

02

5 січня 2016 року Міністр оборони призначив командувачем Управління Сил спеціальних операцій генерал-майора Ігоря Луньова.

16 червня 2016 року Верховна Рада прийняла зміни до закону про Збройні сили України, якими визначається, що Сили спеціальних операцій належать до окремих родів військ Збройних Сил України.

День ССО святкується 29 липня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.