ЗАВЖДИ НА ВІСТРІ БОРОТЬБИ

 

Поздоровлення побратимів від екс-командира Полку

Полковник КРИВОНОС С.Г.

8-й Полк спеціального призначення святкує черговий день народження частини.15 грудня 1962 року в місті Ізяслав Хмельницької області було створено 8-му окрему бригаду спеціального призначення. 54 роки як для людини це — життя, а для частини це — невеликий відрізок часу. Невеликий, але який яскравий. Не будемо розглядати історію Полку під політичним кутом, тому що це вже давно в минулому і ділити на тих, хто правий, а хто ні — зовсім не тема нашого нарису. Свій перший серйозний іспит на профпридатність 8-ма бригада успішно склала в 1968 році в Чехословаччині. За результатами виконання завдань особовий склад був нагороджений орденами та медалями. Через одинадцять років в Афганістані офіцери і солдати Ізяславської бригади почали черговий іспит на зрілість та професійність. На базі Бригади було сформовано 186 окремий загін спеціального призначення, Шахджойський загін першим захопив ПЗРК Стінгер. Три військовослужбовці 186 загону СпП отримали звання Герой Радянського Союзу.

За часів незалежності України,офіцери, солдати та сержанти 8-ї бригади (а з 2003 року Полку) приймали участь в багатьох операціях з підтримки миру: Югославія, Ліван, Ліберія, Сьєрра-Леоне, Косово, Ірак. В 2004 році частину було передислоковано до Хмельницького. Протягом першого року відновлювали військове містечко і практично з нуля будували полігон, в цей же час ще проводили заняття з бойової підготовки, не забуваючи, для чого вони обрали шлях захисника Батьківщини. Великий вклад в розвиток 8-го Полку зробив полковник Ігор Гордійчук, на той час командир Полку.

02

Незважаючи на те, що з 2008 року уряд перевів Збройні Сили на голодний пайок та професійне зубожіння, фактично перестав виділяти кошти на бойову підготовку. І все ж, колектив 8-го Полку, як і інші частини спецназу та ВДВ, за свій власний кошт закуповували пальне, фрахтували літак і виконували програму стрибків з парашутом (можливо, хто і вірить псевдопатріотам-політикам, але не військові, які добре пам’ятають славетні часи розвалу та розпродажу армії). Але не про них сьогодні мова. Мова про чудовий колектив, який зберіг традиції, зберіг відповідний рівень підготовки, що дозволило вже в лютому 2014 року виконувати завдання по захисту територіальної цілісності та недоторканості України. За два з половиною роки війни 8-й Полк завжди був на вістрі боротьби з ворогом. Перший значний успіх було досягнуто в травні 2014, коли в районі Краматорського аеродрому було захоплено ПЗРК сепаратистів. Традиції бути першими та кращими підтримані і на цій війні. Штурм ДАПа в травні 2014 року, бої за Слов’янськ, Оборона Краматорського та Луганського аеродромів, бої в Дебальцеве, на 32-му блок-пості, та ще в багатьох містах і селищах, де воїни 8-го Полку проявили свою гідну підготовку та героїзм. Три офіцера стали Героями України, сотні офіцерів, сержантів та солдат були нагороджені медалями та орденами. Полк, протягом 2008 та 2009 років, визначався кращою частиною Сухопутних військ, за підсумками 2016 року Полк став кращою частиною Сил Спеціальних операцій. Багато зроблено та досягнуто, але ще більше треба зробити, війна триває і ворог топче нашу землю.

Вітаємо воїнів-спецпризначенців славетного Полку з Днем Народження частини! Міцного здоров’я, професійного зростання, та успіху при виконанні завдань! Вітаємо ветеранів, які служили в цій частині і залишили в своєму серці гордість службою у 8-му Полку (бригаді) спеціального призначення! Вітаємо рідних та близьких, що чекають своїх воїнів, нехай всі вони повертаються до ваших домівок живими!!! Зі святом, рідний Полк!!!

sof.mil.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.