На озброєння Збройних Сил України прийнятий комплект десантної парашутної системи «Dedal»

Наказом Міністерства оборони України на озброєння Збройних Сил України прийнятий комплект десантної парашутної системи «Dedal»

Десантна парашутна система «Dedal» призначена для виконання навчально-тренувальних, бойових та інших видів стрибків з парашутом окремими особами або групами з повним штатним озброєнням і спорядженням парашутистів-десантників усіх спеціальностей з військово-транспортних літаків і вертольотів.

Польська парашутна система AD-95 є аналогом систем радянського виробництва Д-1 5У та Д-6, які перебувають на озброєнні ЗС України. Парашутна система може використовуватися для базової повітрянодесантної підготовки, професійних тренувань та бойової підготовки.

Максимальна висота застосування десантної парашутної системи — 8 кілометрів, площа куполу — 83 квадратних метри, мінімальна висота десантування — 120 метрів, вертикальна швидкість зниження парашутиста — не більше 5 метрів на секунду.

У 2016 році, фахівці Державного науково-випробувального центру Збройних Сил України провели випробування парашутної системи польського виробництва «Dedal», яка призначена для виконання навчально-тренувальних і бойових стрибків з парашутом. До випробувань залучали десантну парашутну систему AD-95, запасну систему AZ-95 та вантажні парашутні ремені UZO-100 польського виробника.

Випробування обладнання проводились на базі авіаційної бригади та 37-го загальновійськового полігону Високомобільних десантних військ, було здійснено більше ста експериментальних стрибків. Стрибки здійснювали фахівці Державного науково-випробувального центру та Високомобільних десантних військ, які мають великий досвід проведення десантування.