Для ССО презентували 60-мм міномет “Камертон”

У Бердичеві на базі 142 навчального центру Сил спеціальних операцій пройшла виставка приватних виробничих компаній. Вони продемонстрували продукцію, яка може зацікавити ССО.

Нашу увагу привернув 60-мм міномет від “Маяка” з подовженим стволом з робочою назвою “Камертон”. Дальність пострілу озвучена на презентації минулого року – майже 4 км, проте на вчорашньому показі міномета назвали 5500 метрів. Певно за цей час були проведені випробування на додатковому заряді і вдалось досягти таких показників.

Як бачимо, на мінометі встановлено стандартний оптичний мінометний приціл МПМ-44радянського виробництва і пристрій наведення зі шкалою дальностей тарідинним рівнем.

Останнім плануєтьсякористуватися при відкріплені опорних лап, в кутах пострілу від 45 до 85 градусів, на яких міномет здатний вражати цілі в діапазоні дальностей від 90 до 1740 метрівв залежності від кута наведення та заряду міни. Певно у такому варіанті використання його планують як заміну для радянського автоматичного гранатомета АГС-17, який має це й же діапазон стрільби, але постріл ВОГ-17 має значно гірші характеристики ураження та дорожчий у виробництві за 60 мм міну.

Самих зарядів пропонується два, а також можливість пострілу міною на стартовому патроні на короткі дистанції. До уваги потенційних замовників представили макети корпусів мін. Підривник поки планується закуповувати закордоном.

Характеристики прицілювання по МПМ-44 стандартні для цього пристрою, що дозволяють вести вогонь із закритих позиціях та мінімальною похибкою.

Перші розробки 60 мм мінометів вітчизняним ВПК були продемонстровані у 2013 році на виставці “Зброя та безпека 2013” тоді був показаний КБА-118 від конструкторського бюро “Артилерійське озброєння”

Тоді були заявлені наступні характеристики:

Калібр, мм 60
Максимальна дальність стрільби , м 1 429
Максимальна скорострільність безВиправлення наведення , постріл / хв
5 … 20
Боєзапас , шт 120
Кут підйому , град від 40 до 85
Горизонтального обстрілу кут
без переустановлення двуноги,
град., Не менш
7
Початкова швидкість , м / с 148,7
маса міномета в бойовому положенні , кг
12,5
Маса осколкової міни , кг 1,33

Саме ці характеристики можна знайти на сайті виробника і зараз. Після цього міномет показували Президенту в Дівичках 27 квітня2016року:

Український мілітарний портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.