Пропозиції приватного ОПК для Сил спеціальних операцій ЗС України

Командування та керівний склад полків Сил спеціальних операцій ЗС України особисто ознайомились з продукцією приватних оборонних компаній, яка пропонується для оснащення українського військ.

Захід відбувся 15 березня на базі однієї з частин ССО, де було розгорнуто експозицію нового озброєння та військової техніки. Офіцери мали можливість задати питання розробникам та конструкторам представлених зразків і висловити свої думки щодо можливості застосування нових озброєнь підрозділами ССО, а також свої зауваження та побажання до тих чи інших реалізованих у металі рішень.

Як повідомляє агенція Defense Express, найбільшу зацікавленість у командирів ССО викликав проект розвідувально-ударного комплексу «Сокіл», який був спільно представлений ПАТ «Чернігівський завод радіоприладів» (ПАТ «ЧеЗаРа») та Науково-виробничим обєднанням “Практика”. Розробка комплексу «Сокіл» є ініціативною і здійснюється за участі українських приватних компаній, що входять до складу вітчизняного об’єднання «Ліга оборонних підприємств України». Розвідувально-ударний комплекс «Сокіл» складається з двох безпілотних комплексів — розвідувального FlyEуе, який вже використовується українськими військовими та ударного БпЛА Warmate — та системи управління. Всі складові комплексу, як наголошувалось під час презентації, розміщуються на бронеавтомобілях «Козак-2М», які виготовляє підприємство «Практика».

Також було представлено широку лінійку бронемашин від вітчизняних виробників. “Козак-5” та “Козак-2М” від НПО “Практика” потенційно розглядається як такі, що за своїми інтегральним поєднанням показників ходових можливостей та захищеності можуть претендувати на провідне місце в арсеналі ССО (насамперед, це стосується бронемашини з незалежною підвіскою “Козак-2М”, яка одразу після презентації починає етап визначальних випробувань). Також були показані бронемашина “Варта” від конструкторсько-виробничого підприємства “Українська бронетехніка”, та продукція підприємства “Богдан”, включно з “Барс-8”.

Окрім бронетехніки, підприємство “Маяк” (входить до ГК “Укроборонпром”, єдине з тих, що брали участь у заході) продемонструвало нову конструкцію 60-мм міномету. Вона сподобалась військовим, бо нині у ССО є 60-мм міномети сербського виробництва. Українська розробка з подовженим стволом забезпечує дальнисть стрільби аж до 5500 м, хоча, як відначалося представником заводу “Маяк”, вона ще буде допрацьовуватися. Зокрема, буде суттєво зменшено габарити механічного прицілу. Також були показані зразки корпусів 60-мм мін, які планується серійно виготовляти в Україні – власне, як і самі міни. Підривач пока що покупний.

Прибалтійська компанія “Атрі” привезла пристрої для забезпечення нічного водіння техніки, екіпіровки солдата та для спотереження за полем бою. Також є представляла рекламні проспекти продукції закордонного виробництва, у тому числі — для виявлення БпЛА, відомий у світі комплекс “Блайтер”. Вітчизняна компанія “Укрспецсістемз” демонструвала свій безпілотний комплекс PD-1 та квадрокоптер – і на землі, і у повітрі.

Defense Express

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.