OPFOR: сильний противник робить сильну армію

Коли група 45-ї піхотної бригади армії США очолила в січні місію Об’єднаної багатонаціональної тренувальної групи — Україна (JMTG-U), одним з завдань було посилити невелику групу українських солдатів, які на навчаннях виконували роль противника.

OPFOR (англ. opposing force) — війська, які на навчаннях представляють сили противника.

Через десять місяців, OPFOR, що складається з українських військовослужбовців, постійно розміщених в Яворівському навчальному центрі, зросли з трохи більше 100 солдатів до батальйонного комплекту та танкової роти на Т-64.

Роль OPFOR, пояснив співробітник відділу розвитку НЦ, полковник Халід Хуссейн, полягає в імітації противника, тим самим створюючи жорстку і реалістичну підготовку для піхотних батальйонів, що проходять через Яворівський НЦ.

«Наша мета полягає в тому, щоб мати повнофункціональну, вільнодумну протилежну силу, здатну створювати складні умови для підрозділу, що навчається, і ми робимо це за допомогою застосування силового сценарію», — сказав Хуссейн.

Інструменти, такі яклазерна система імітації бою (MILES), допомагають моделювати ефекти бою, але саме непередбачуваність справжніх бійців OPFOR, робить боротьбу справді реальною.

Створення OPFOR такими, якими вони стали сьогодні, не обійшлось без проблем.

«Найбільший виклик — це збільшення від розміру роти до батальйону за дуже короткий проміжок часу», — сказав Хуссейн. «Організаційні та кадрові питання, навчання, ресурси, логістика — це природні проблеми, з якими ви зіткнетеся».

Хуссейн зараховує успіх OPFOR до професіоналізму та здібностей українських офіцерів та сержантів, які очолили процес формування.

«Ми використовуємо досвід, який ці хлопці приносять до підрозділу», — сказав Хуссейн. «Вони відреагували дуже ефективно, і це було досить дивно, як швидко вони налаштовувались».

Протягом року американські інструктори підкреслювали важливість професійного розвитку сержантського корпусу української армії.

Сержантський склад у блоці OPFOR не є винятком.

«Моя основна мета була показати їм, як сержанти та офіцери працюють рука об руку», — сказав сержант 1-го класу Рассел Коулі, відповідальний за розвиток сержантського складу OPFOR.

Як пояснив американський сержант, спочатку було важко переконати українських офіцерів довіряти своїм сержантам, але зараз, сержанти все більше і більше керують під час навчань.

«Ми об’єдналися з українськими OPFOR, ми як одна команда», — сказав Коулі. «Тепер вони хочуть моделювати свій сержантський корпус за прикладом нашого».

У рамках своїх професійних обов’язків Коулі проводив заняття з українськими сержантами з тактики та перевірки з інших тем.

Він пояснив, що побудова сильних OPFOR залежить від того, на скільки активні їх сержанти.

«Головне — що вони беруть на себе відповідальність», — сказав Коулі. «Вони можуть бачити плоди своєї праці, і вони знають, що те, що вони роблять, йде на користь».

Ukrainian Military Pages

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.