Легендарна 80-та бригада святкує сорокаріччя

Сьогодні свій ювілей святкує 80-та окрема десантно-штурмова бригада. Зараз у Львові, в пункті постійної дислокації тривають заходи відзначення дня частини. Перший заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони України генерал-полковник Михайло Коваль особисто завітав до Львова і разом із командувачем ДШВ генерал-лейтенантом Євгеном Мойсюком та усіма присутніми вшанував загиблих воїнів бригади та нагородив кращих військовослужбовців.

Свою українську історію 80-та окрема десантно-штурмова бригада веде з 1979 року, коли в містечку Хирів Старосамбірського району Львівської області створили 39-у окрему десантно-штурмову бригаду. 1990-го в процесі передачі до складу повітряно-десантних військ бригаду знов переформували. Цього разу на її базі створено 224-й навчальний центр повітряно-десантних військ.

За три роки, вже за незалежної України, у вересні 1993-го центр знову переформатували на 39-у окрему аеромобільну бригаду. Згодом її перейменували на 6-у окрему аеромобільну бригаду і перевели у Львів. Тут її скоротили до полку. І лише в листопаді 2013 року, буквально за півроку до початку повномасштабної війни з Росією на Донбасі, 80-ка зрештою отримала нинішню назву. До початку війни на сході бригада брала участь у миротворчих операціях в Іраку, Сьєрра-Леоне й Косово.

Війна на Донбасі стала героїчною сторінкою історії частини. Фактично особовий склад бригади з перших днів війни боровся з російським окупантом. Навесні 2014 року, після вторгнення РФ до Криму, підрозділи бригади виконували завдання з прикриття державного кордону в Полтавській і Сумській областях. Згодом вони брали участь у боях за Слов’янськ, у районі Георгіївки і Лутугиного, героїчно обороняли Луганський аеропорт, билися з ворогом під Новосвітлівкою та Хрящуватим, вели бої за 32 блокпост.

Вже в перший рік війни показали, що вони – мужні і сильні, талановиті й безжальні до окупанта. Зокрема, 1 серпня 2014 року підрозділи бригади знищили велику колону бойовиків, що рухалась від Суходольська до Луганська. Загалом тоді було знищено 7 танків противника, 5 БТРів, 3 установки «Град» і близько 7 машин з боєзапасом. Втрати бойовиків приблизно становили від 120 до 150 осіб.

Окрема сторінка історії 80-ї бригади – оборона Донецького аеропорту, яку здійснювали воїни 3-го батальйону. Оборонці проявили масовий героїзм, виконуючи бойові завдання. І таких сторінок у районі АТО/ООС за час війни у львівських десантників чимало.

in Військові новини, ДШВ, Из интернета.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.