Яким буде новий український спецназ

 

Поступово, але впевнено Україна таки здобуває не лише новий досвід проведення військових операцій, але й виховує власні сили спеціального призначення.

Нещодавно центр оборонної реформи представив концепцію українських сил спеціальних операцій (ССО), яка стала результатом спільної роботи українських та західних військових експертів.

Як повідомляється, ССО – це армійський спецназ, який підпорядковується Міністерству оборони, зі статусом, аналогічним статусу Головного управління розвідки. Тобто, це стратегічні багатофункціональні сили, здатні швидко реагувати на різні надзвичайні ситуації як на території України, так і на території зарубіжних країн (ймовірного противника).

Історія створення подібних сил спеціального призначення сягає часів Другої світової війни. Ще у 1940-му році у Великобританії були створені такі сили під патронатом Вінстона Черчілля, які застосовувалися для організації диверсій і саботажу на окупованих територіях, підтримки антинімецького підпільного руху і організації партизанського опору.

Що стосується України, то створення повноцінних ССО натовського зразка, які могли б гідно протистояти російській загрозі, було передбачено військовою програмою співробітництва Україна – НАТО, яка була затверджена Указом Президента України від 23 квітня 2015-го року.

01Таким чином, протягом останніх двох років спеціалістами НАТО разом з військовослужбовцями ЗСУ велась робота над реформою, а по суті створенням ССО з нуля. У структурі місії НАТО в Україні навіть було створено спеціальний трастовий фонд для фінансування реформи ССО, куди країни-донори перераховували фінансування.

Не дивно, що в НАТО так завзято взялись за створення спецвійськ в Україні, адже ССО сьогодні – це основний інструмент у локальних конфліктах низької інтенсивності, який зараз спостерігається на Донбасі. Власне, не так давно Україна мала нагоду відчути це на собі. Саме подібний російський спецназ під назвою Сили спеціальних операцій РФ, який тоді отримав прізвисько «зелені чоловічки», здійснював окупацію українського Криму, а також захоплював адмінбудівлі на Сході України буремної весни 2014-го року.

В сьогоднішніх реаліях сили спеціальних операцій повинні якісно та ефективно протидіяти інформаційним та іншим викликам, які несе гібридна війна в Україні, тому російська розвідка та її агенти в лавах ЗСУ і Генштабу роблять все можливе і неможливе по недопущенню її створення та розвитку.

Не обійшлося без палиць в колесах і цього разу. На початку грудня 2015-го року, в розпал процесу підготовки, Генштаб ЗСУ на своїй сторінці в мережі Facebook написав про візит в центр СЗГ, де на зборах особового складу висловив своє незадоволення формами, методами і термінами його формування. Там же були опубліковані й фото начальницького складу ССО України, що тоді викликало чимале обурення громадськості.

02

Але згодом, на початку липня 2016-го року, глава Генштабу ЗСУ Віктор Муженко розповів під час зустрічі з командувачем Сил спеціальних операцій США в Європі Марком Шварцем, що центр підготовки Сил спеціальних операцій Збройних сил України відкриється в одній з областей через кілька місяців, і що процес вийшов на фінальну стадію.

«Хоча фахівці для Сил спеціальних операцій нам потрібні «на вчора», ми розуміємо важливість якісного підходу до процесу їх підготовки. Тому пріоритет віддаємо виваженості. Під час другого набору претендентів на навчання у Центрі СЗГ лише кожен п’ятнадцятий кандидат відповідав вимогам, які висувають до майбутніх бійців Сил спецоперацій ВСУ. При цьому претендентами були військовослужбовці елітних підрозділів – десантники, спецназівці» – пояснив тоді Муженко причину затягування процесу.

І хоч точне місце центру підготовки не повідомлялось, відомо, що протягом останніх півроку американські інструктори проводили курс для сил спеціальних операцій на Хмельниччині. Навчання проводилось на базі військової частини спецпризначення і, передусім, були спрямовані на здобуття практичних навичок.

Також відомо, що Сили спеціальних операцій формуються на добровільній основі, але з сотень бажаючих до ССО відбирають лише п’яту частину. Від претендентів вимагається володіння різними видами озброєння, психологічна здатність знаходитись в замкнутому просторі, бути готовими до підводних занурень, до стрибків з парашутом, а також психологічна готовність надавати всі види медичної допомоги в польових умовах.

03

Головним критеріями фізичної підготовки є не сила, а витривалість бійця. Але, як наголошують в Генштабі, робота ССО – це, перш за все, робота головою. При чому, не буквально двері головою відкривати, а продумувати кожен свій крок. Також після підготовки кожен боєць сил спеціальних операцій фактично володіє навиками хірурга.

Основними задачами ССО є розвідка в глибокому тилу противника, засідки, штурми, диверсії – і все це невеликими групами людей. При цьому від бійців ССО вимагається не лише виконання операцій з ювелірною точністю, але й збереження режиму секретності та особового складу. Втрата навіть одного бійця ССО під час операції – рівносильна провалу.

Як би там не було, а Сили спеціальних операцій настільки засекречені, що достеменно не відомо не лише те, на якій стадії зараз перебуває їх підготовка, але й те, чи брали вони вже участь у практичних операціях в зоні АТО. Хто знає, можливо ліквідація терориста «Мотороли» – їх робота…

Источник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.