НАВЧАЮТЬСЯ ЩОБ ПЕРЕМАГАТИ

На полігоні навчального центру Сил спеціальних операцій Збройних Сил України завершується етап відбору та селекції кандидатів на ІІІ Кваліфікаційний курс підготовки спецпризначенців.

Виконуючи вимоги начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України генерала армії України Віктора Муженка, щодо створення власної ефективної системи підготовки бійців Сил спеціальних операцій, висококваліфіковані офіцери та інструктори Центру, що самі пройшли підготовку по стандартам НАТО під керівництвом іноземних інструкторів, ретельно та відповідально підходять до відбору майбутніх курсантів курсу. Вони перевіряють ступінь моральної готовності, військово-професійної та психологічної здатності курсантів виконувати завдання у надлюдських умовах обстановки.

Після жорсткого відбору та важких фізичних навантажень до навчання на Курсах будуть допущені найбільш підготовлені та вмотивовані бійці. Випробування вдень та вночі витримують не всі кандидати, деякі з них, не впоравшись з важкими фізичними та психологічними навантаженнями, залишають курс з надією краще підготуватись та повернутись через певний час.

02

— На базі цього сучасного новоутвореного навчального центру вперше проводиться відбір та навчання бійців частин спеціального призначення. Тут створена відповідно до потреб, з урахуванням досвіду бойових дій, сучасна навчально-матеріальна база, що постійно удосконалюється та розвивається, вводяться нові об’єкти, і ми не зупиняємось на досягнутому – проінформував начальник Центру полковник Сергій Д.

Серед кандидатів на навчання є представники не тільки військ спеціального призначення, а й частин і підрозділів Сухопутних військ та Повітряних Сил Збройних Сил України, деякі з них мають бойовий досвід участі в антитерористичній операції.

Кандидати на навчання на III Кваліфікаційному курсі дещовідрізняються від своїх попередників, у них краща фізична підготовка та та більш потужніша мотивація. Цьому посприяли перш за все ефективно проведена агітаційна та інформаційна робота Командуванням Сил спеціальних операцій, — відмічає начальник групи відбору центру офіцер Михайло С.

03

Поруч з товаришами на випробуваннях долають сотні кілометрів та витримують колосальні фізичні та психологічні навантаження молоді військовослужбовці та більш досвідчені, загартовані в боях бійці. Один з них, 34 річний старшина 1 статі Павло А. під час першої хвилі мобілізації приймав активну участь в антитерористичній операції у складі однієї із десантно – штурмових бригад. Звільнившись з війська, через декілька місяців домігся зарахування до однієї з частин спеціального призначення, приймав участь в виконанні спеціальних бойових завдань. – Маючи певний бойовий досвід, як у десантно – штурмовому підрозділі та частині спеціального призначення, я свідомо бажаю потрапити на курси, навчатись у інструкторів, що пройшли підготовку по програмі НАТО та підвищити свій професійний рівень. А ще хотів би після закінчення курсу повернутись до своєї частини, щоб здобуті знання та досвід застосувати на практиці та навчати своїх товаришів – зауважив Павло.

04

Серед курсантів, що мають досить високий особистий рейтинг і молоді офіцери Ігор А. та Богдан Ш. Вони ставлять перед собою найвищі цілі – потрапити на курси, успішно пройти навчання та долучитись до важливої місії – навчати курсантів, які в майбутньому потраплять до навчального центру. — Так, на початку відбору було надзвичайно важко, але ми витримали навантаження, втягнулись і нам подобається сама атмосфера в колективі. Ми готові пройти всі випробування, здобути знання та отримати сертифікат, але не все залежить тільки від нас – твердо заявляють курсанти. Так саме досвідчені інструктори, незалежно один від одного, щоденно оцінюють курсантів та надають інформацію, на підставі якої і приймається рішення стосовно подальшого перебування військовослужбовці на курсах.

Збили з ніг – борися на колінах, встати не можеш, лежачи наступай.

Саме така філософія підготовки бійців частин спеціального призначення.

Сам курс поділяється на декілька фаз. Найважчим у фізичному та психологічному плані є перший тиждень, коли кандидати на службу до Сил спеціальних операцій витримують величезні навантаження в різний час доби та при не досить сприятливих погодних умов в зимовий період. Курсанти демонструють уміння швидко навчитися діяти у будь-яких стресових ситуаціях. На етапі саме селекції виявляються кандидати, що фізично та психологічно не готові до майбутньої служби в Силах спеціальної операції. Інструктори переконують та демонструють кандидатам, що такі важкі щоденні випробування чекають їх упродовж усього курсу навчання. Відповідно саме після першого етапу кількість бажаючих різко зменшується. Усі випробування в середньому долає лише кожен п’ятий курсант. Сам же курс навчання постійно удосконалюється, враховуючи досвід минулих курсів, вносяться зміни з урахуванням успішних дій груп спеціального призначення при виконанні бойових завдань антитерористичної операції.

05

Сергій Жмурко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.