Не всі генерали знають, що таке справжня війна — історія бійця ССО

Київ – Реформування Збройних сил України – це виклик, що його вирішення можливе у контексті реформ системи національної безпеки держави та відновлення територіальної цілісності України

Такої думки дотримуються аналітики і військові експерти НАТО, це визнають і у керівництві ЗСУ. Сповільнення ж реформ негативно впливає не лише на загальний клімат в армії, але і додає проблем бійцям, які сподіваються на реформи і прагнуть їх робити, вважає ветеран війни України з Росією, боєць одного з підрозділів Сил спеціальних операцій ЗСУ Сергій Ульянов. Він також переконаний, що у березні 2014 року Україна могла дати відсіч російським агресорам у Криму, що могло би допомогти втримати Донбас. Про це Ульянов розповів у розмові з Радіо Свобода.

– Я маю свою особисту думку щодо того, про що говорять західні експерти щодо реформ нашого силового блоку. Якщо подивитись на вибудовану військову піраміду, то складається враження, що сучасна українська армія є не чим іншим, як «зліпком» кастового суспільства.

Офіцери із званням вище від капітанського, здебільшого, є «кастою недоторканних»; від капітана до лейтенанта – це офіцери, яких я називаю «робочими конячками».

А вища каста – то пани генерали, не всі з яких знають, що таке справжня війна, і чималій кількості цих панів у погонах і з орденами на грудях реформи не потрібні, тому що їх влаштовує все так, як є.

А тримається ця вся піраміда на сержантах і рядових бійцях, які фактично безправні, але від їхньої боєготовності, здоров’я і психологічного настрою залежить наша оборона на сході України.

Про необхідність боротися з «совком» і важливість реформ говорив в інтерв’ю для Радіо Свобода, серед інших, начальник генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко. Проте, хіба лише офіцери і чиновники з радянським досвідом винні у тому, що реформи простоюють?