Нові військові звання в ЗСУ, або “куди подінуться прапорщики”

Журналістка 112 каналу Ірина Сампан підготувала матеріал “Нові військові звання в ЗСУ, або “Куди подінуться прапорщики” про законопроект 6372, що передбачає зміну військових звань військовослужбовців

Якщо пощастить і законопроект приймуть, це буде великим кроком у розбудові сержантського корпусу в ЗСУ. Принаймні, так кажуть його автори. Мова йде про зміну військових звань військовослужбовців і документ, який гуляє коридорами Верховної Ради вже рік

Головний сержант, штаб-сержант, майстер-сержант. Це звання, які з’являться, якщо законопроект № 6372 пройде, а також зникнуть центральні герої армійських анекдотів – прапорщики.

Справа в тому, що це не просто заміна назв одних на інші – це перебудова усієї сержантської вертикалі, структуризація кар’єрного зросту і підвищення матеріального та соціального забезпечення сержантів. Відхід від радянської моделі та перехід на стандарти НАТО.

Зупинятися на тому, хто такі сержанти і чому в армії раптом почали про них “піклуватися”, не будемо. Про це детально ми описали у статті “Роль сержанта в ЗСУ. Чому це важливо і як готують лідерів за стандартами НАТО?”

На нашій інфографіці зображена порівняльна таблиця відповідності старих та нових військових звань для військових пенсіонерів і тих військовослужбовців, які звільнилися зі Збройних Сил, перебуваючи у старих званнях.

Зміна армійських військових звань Інфографіка: 112 канал
Зміна корабельних військових звань Інфографіка: 112 канал

Також сержантський склад поділяється на “молодший сержантський склад” і “старший сержантський склад”. Як у офіцерів. Крім того планується додати ще два звання – старший майстер-сержант і головний майстер-сержант. Отже, після прийняття закону такий вигляд матиме вся структура військових звань у ЗСУ.

Перелік військових звань у ЗСУ Інфографіка: 112 канал

Якщо ви не дуже розбираєтеся у військових званнях, у вас, мабуть, виникло запитання, “а яка різниця, як вони будуть називатися”. Логічне запитання, бо завжди можна людям просто підвищити грошове забезпечення і, здавалося б, усі будуть щасливі. Або ще можна припустити, що “роблять просто все, щоб не було, як в Росії, але по суті все залишається, як і раніше”. Але ні перше, ні друге твердження не існуватиме довго, тому що:

а) мотивація не завжди ґрунтується на грошах;

б) сержантів треба якось втримати, щоб вони не йшли в офіцери;

в) зростання сержанта у військових званнях на рівні бригади закінчується на старшому прапорщику.

До речі, про прапорщиків. Як пояснив начальник інформаційно-аналітичного відділу Управління по роботі з сержантським складом Генерального штабу ЗСУ, старший прапорщик Роман Кузьменко, на сьогодні солдат “доростає” до найвищого звання “старший прапорщик” вже на рівні окремого батальйону чи бригади. І все. Навіть якщо ці люди служать в оперативному командуванні, командуванні виду військ, Генеральному штабі – все одно всі старші прапорщики. Немає росту – немає мотивації.

“Від рівня окремого батальйону у нас всі старші прапорщики: головний старшина полку, бригади, оперативного та повітряного командування, роду військ, виду Збройних Сил тощо – старші прапорщики, – пояснює головний старшина ЗСУкраїни Олександр Косинський. – Це не відповідає підходам, прийнятим в Альянсі та сучасній структурі професійного сержантського корпусу ЗС України. Тому нова колонка передбачає ввести два військових звання додатково – “старший майстер-сержант” і “головний майстер-сержант”.

Майстер-сержантзаміщує звання “старший прапорщик”, його отримують ті, хто стоять на посадах головних старшин військових частин – в окремому батальйоні, полку та бригаді.

Старші майстер-сержантибудуть в оперативних командуваннях, повітряних командуваннях, Командуванні морської піхоти, також в інших органах військового управління. Тобто звання вище, ніж рівня бригади, щоб була мотивація йти на вищу посаду.

Вище них – командування видів (Сухопутні війська, Повітряні сили, ВМС, ДШВ, ССО та головний старшина ЗСУ), це вже будутьголовні майстер-сержанти– найвище військове звання. Там буде декілька посад. Це пік нашої кар’єрної піраміди”.

Так, власне, і виглядатиме ця кар’єрна піраміда сержанта.

Порядок просування по службі Інфографіка: Міністерство оборони України

Окрім того, згідно з нинішнім законодавством кожне наступне звання для сержантсько-старшинського складу можна отримувати через рік. І, за словами Олександра Косинського, скоріше за все, поки триває особливий період та існує недостатня укомплектованість посад, ці дистанції між військовими званнями збережуться. Але головний старшина ЗСУ додає, що в майбутньому вони однозначно будуть збільшуватися.

“У країнах НАТО є чітко визначені терміни між військовими званнями, мінімальні та максимальні терміни перебування у військовому званні. Наприклад, у військовому званні “солдат” військовослужбовець повинен бути мінімум 3 роки, раніше він не може стати старшим солдатом. Також є максимальні терміни – не більше 10 років. Якщо за 10 років солдат не став старшим солдатом, він вважається безперспективним, не просувається по службі, отримує попередження, і якщо нічого не зміниться, то через рік його звільняють. Одним із плюсів, якщо ми почнемо впроваджувати військові звання, я бачу встановлення такого поняття, як мінімальний та максимальний терміни перебування на посаді з відповідним військовим званням. Це важливо – запустити механізм кадрового менеджменту”, – вважає пан Косинський.

На сьогодні сержанти очолюють взводи забезпечення і навчальні взводи у Центрах підготовки сержантського складу. Через те, що не вистачало офіцерів, в зоні бойових дій у багатьох бойових підрозділах саме сержантів ставили на командирів штурмових взводів, хоча посада це офіцерська.

“Наразі визначено більше 2 тисяч посад офіцерського складу, які будуть заміщуватися сержантами і старшинами. Це дуже великий перелік посад, і зараз йде підготовка сержантів, які будуть їх заміщувати”, – додає головний старшина ЗСУ.

Перспективна колонка військових звань Інфографіка: Міністерство оборони України

Модель армії США

Американська армія та її сержантський корпус – не найгірший зразок для наслідування. Саме з них українські Збройні сили формували базу для реформування вітчизняного сержантського корпусу. Для прикладу візьмемо сухопутні війська. Найнижчі звання солдатського складу – церядовий і перший рядовий, а такожспеціаліст. Далікапрал– найнижчевійськове звання молодшого командного складу, і, як описано на офіційному сайтіU.S. Army, вони несуть “відповідальність за індивідуальне навчання, особистий вигляд і чистоту солдатів”

Сержанти у США Фото: Wikipedia

Після нього йдесержант. Зазвичай командує групою з 9-10 солдатів. Вважається, що саме сержант має найбільший вплив на рядовий склад, є прикладом для наслідування, як у службі, так і за способом життя.

Штаб-сержанттакож має у своєму розпорядженні команду з 9-10 рядових, часто і декількох сержантів. Відповідальний за розвиток, підтримку та “використання потенціалу своїх солдатів”.

Сержант першого класу– досвідчений помічник і радник командира взводу, як правило, має від 15 до 18 років вислуги в армії.

Майстер-сержант– військове звання старшого сержантського складу Збройних сил США та деяких інших країн. У ЗСУ це звання можна урівняти зі старшиною.

Перший сержант– головний сержант рівня роти (від 62 до 190 солдатів), дисциплінований та мудрий радник для своїх офіцерів, наставник для сержантів.

Сержант-майор– досвід і вміння повинні бути такі ж, як у головного сержант-майора, однак у нього менше повноважень і людей у підпорядкуванні, допомагає офіцерам на рівні батальйону (від 300 до 1000 солдатів).

Головний сержант-майор– помічник і радник офіцерів на рівні бригади (від 3000 до 5000 солдатів). Повинен бути “спокійним, врівноваженим, точним і з незгасаючим ентузіазмом”. Слідкує за підготовкою, ефективністю, зовнішнім виглядом та поведінкою рядового складу.

Сержант-майор армії США– найвище військове звання сержантського складу, сержант-майор має бути лише один і він представляє увесь рядовий та сержантський склад в армії. Служить старшим радником і консультує начальника штабу армії, зокрема з питань, що стосуються сержантського корпусу.

За кодифікацією НАТО у сержантському корпусі існує 9 рівнів звань (OR-9). Так само хочуть зробити і в Україні для зручності у спілкуванні з партнерами з альянсу та взаємосумісності підрозділів.

Кредо сержантів армії США починається словами “Немає нікого професійнішого за мене. Я унтер-офіцер, і я лідер для солдатів. Я розумію, що я член почесного корпусу, відомого як “хребет армії”.

Далі про честь, відвагу, вірність країні, приклад для рядових і все в стилі кращих американських військових фільмів. Україна може створити потужний сержантський корпус з потужною ідеологією, і навіть поволі створює його. Звісно, можна було би робити це швидше, якби законопроекти не просідали в Уряді чи ВР роками. А ще треба чітко розуміти, що професійний військовослужбовець, сержант, який готує підрозділ, опікується своїми солдатами, буде вимагати достойно оцінювати його службу в армії або йтиме геть.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.