Несколько фактов из жизни 73-го морского центра специальных операций

Несмотря на все заявления руководства Вооруженных сил Украины о том, что мы твердым, уверенным шагом идем в НАТО, на мою почту все-равно регулярно приходят письма от ССО-шников из разных подразделений. И письма эти говорят совершенно об обратном.

Так, несколько месяцев назад, мне на почту пришло письмо о беспределе командира 73-го морского центра специальных операций, капитана 1-го ранга Сидоренко Ю. М.

Честно скажу, публиковать без проверки не решился. И хотя, в полном объеме эту информацию подтвердить не удалось, многое из того, что указано ниже — правда.

Надеюсь, что после нашей публикации, командование ССО все-таки отреагирует и отстранит руководство в/ч 1594. А для остальных охреневших командиров пусть это будет уроком.

Пунктуация и орфография сохранены

Начальнику Генерального штабу

Збройних сил України

ДОПОВІДНА

Вимушений доповісти про загрозливий стан справ та кадрової роботи у в/ч 1594 та роті спеціальних дій зокрема. Так, з призначенням на посаду командира 73 мцспп капітана 1 рангу Сидоренка Юрія Михайловича різко погіршилася бойова готовність частини і морально-психологічний стан особового складу та офіцерів по причині вкрай неграмотної розстановка на посади некомпетентних офіцерів та старшин. Головною причиною можна назвати некомпетентність Сидоренка Ю.М. в бойовому призначенні ввіреної йому частини, оскільки він до призначення ні одного дня не служив у військах спецпризначення. З перших днів свого перебування в частині він своїм зневажливим і грубим відношенням до особового складу та офіцерів створив атмосферу неприязні, ворожості та зневаги, принижуючи честь і достоїнство багатьох офіцерів і особового складу. Результатом стало відсутність у багатьох бажання подальшої служби в частині не зважаючи на високе грошове та інше забезпечення. Станом на теперішній час більше ста осіб написали рапорти на звільнення. Військова частина по комплектуванні особовим складом – небоєздатна.

Своє перебування на посаді командира частини к1р Сидоренко Ю.М. перетворив на стабільне заробляння грошей. Службовий транспорт МИЦУБІСІ Л200 и НИВА використовує в своїх особистих цілях та для поїздок додому в м. Миколаїв (150 км в обидві сторони) за рахунок пального частини, змушуючи командирів підрозділів зайві 1000-1500 літрів пального планувати та списувати на фіктивну бойову підготовку. Ремонт вказаних авто здійснюється за рахунок частини та особистих коштів військовослужбовців частини, яких к1р Сидоренко Ю.М. залучає (примушує) здійснювати це.

Цинічним є використання к1р Сидоренком Ю.М. виділених літальних апаратів та пального для отримання заробітку від надання послуг з стрибків з парашутом цивільним громадянам, беручи по 1000 грн. за стрибок. Що є аморальне та грубе порушення всіх керівних документів. Для довідки: один стрибок з парашутом в м. Миколаєві коштує 1200 грн.; кожен спортсмен стрибає разів три за день; спортсменів за один день стрибає до десяти; з весни 2018 року таких сесій було декілька; кошти громадянами здаються посереднику (старшому з них) і передавалися ним к1р Сидоренко Ю.М.; дана схема заробляння грошей і набуті клієнти відпрацьована ще з моменту перебування к1р Сидоренком Ю.М. на посаді заступника командира 79 бригади з ПДП; декілька громадян, після того, як взнали, що кошти йдуть не в касу частини, готові дати свідчення і пояснення компетентним органам.

Все це відбувається на фоні розвалу к1р Сидоренком Ю.М. вибудованої роками ефективної системи ПДП, усуваючи компетентних офіцерів від виконання обов’язків, не даючи можливості здійснювати та контролювати систему ПДП військовослужбовців. Результат – 18 переломів під час стрибків за 2018 рік. Щоб приховати даний катастрофічний стан, к1р Сидоренко Ю.М. та довірені йому офіцери змушують травмованих військовослужбовців (інколи під погрозами) давати пояснення, що дані травми були отримані ними дома як побутові, а не під час повітряно десантної підготовки, хоча всі вони проходили відповідні документальні процедури (накази, списки стрибаючих іт.д.)

Є обґрунтовані підозри у присвоєнні та неефективному використанні пального та коштів (зокрема на капбудівництво та ремонт) як частини так і волонтерської допомоги, наслідком якого є інформація про придбання його сім’єю житлового будинку та авто. Відсутня бойова підготовка. Склалося враження, що Сидоренко Ю.М. прибув знищити нашу військову частину і це йому вдається.

Особливо тривожить кадрова політика Сидоренка Ю.М. Так, з його приходом в частину він попризначав на відповідальні посади прихильних до нього та знайомих йому осіб, без визначення належної професійної придатності. Так, на посаду командира роти спеціальних дій був призначений раніше судимий капітана Кравцова Миколу Володимировича , який як і капітан 1 рангу Сидоренко Ю.М. не має досвіду служби у частинах спецпризначення, незважаючи на те, що у ввіреній йому частині є офіцери з досвідом роботи організації руху опору. В доповідній записці від 26.09.2017 я повідомляв командуючого ССО проце. В результаті робота по напрямкам призначення роти спецдій була зведена нанівець. Всі бездарні та непрофесійні дії к-на Кравцова М.В. покриваються командиром частини капітаном 1 рангу Сидоренко Ю.М.

В результаті чого існує значна недостача пального близько 500 літрів, втрачені чи вкрадені багнет-ножі №№ 075, 175, 585 та 858 та магазини з комплектів АК-74, які закріплені за ротою спеціальних дій. Особовий склад, який був прийнятий к-ном Кравцовим М.В. і є вихідцями з 79 ОАеМБр, не відповідають певним психофізіологічним, когнітивним та характерологічним вимогам як спецпризначенці, не мають будь-якого досвіду служби у спецпідрозділах, не перевірені на толерантність до державних інтересів та політики держави в цілому. Дехто відверті пяниці як і сам к-н Кравцов М.В., який майже кожен день приходить на службу з запахом стійкого перегару. Склалося враження, що дані особи прибули до частини виключно з метою заробляння грошей. Будучи в відрядженні в зоні проведення ООС, постійно вживає алкоголь, що ледь не стало причиною потрапляння групи під його командуванням в полон до противника, запобігти чому вдалося умілим діям військовослужбовцям підрозділу. В нетверезому стані веде себе аморально, здійснюючи нестатутні відносини та рукоприкладство до своїх підлеглих.

Доказом може стати дане відео, що додається:

Неодноразово був замічений волонтерами в місту Маріуполь в сильному алкогольному сп’янінні. Будучи в нетверезому стані при спілкуванні з маловідомими особами розповів мету прибуття його підрозділу та вказав деяких своїх підлеглих, чим створив умови утічки інформації та піддав небезпеці життя підлеглих. Знаходячись в складі ООС і перебуваючи переважний час в ППД звітував про фіктивну діяльність, чим вводив командування в оману. Вищевказані та інші його діяння набули такого системного характеру, що не стало можливим приховувати та покривати його командиром частини к1р Сидоренком Ю.М. перед командуванням ССО, про що к-н Кравцов М.В. вимушений був дати пояснення. Як стало відомо, у своїх поясненнях к-н Кравцов М.В. свої п’янки пояснив звинуваченням одного з підлеглих командирів групи а в не реалізації (провалу) своїх «геніальних оперативних задумів» звинуватив решту підлеглого особового складу.

Щоб покарати деяких військовослужбовців, які виказали свою незгоду з станом справ у підрозділі і готових під час розслідування дати покази, боячись витоку інформації про реальний стан справ у частині і злочинні дії командирів, капітан 1 рангу Сидоренко Ю.М. та капітан Кравцов М.В. примусили чи доручили мені особисто, декільком військовослужбовцям роти спецдій після повернення (відкликання) їх з відрядження з зони ООС 01 жовтня 2018 р. створити їм жахливі, нестерпні умови як несення служби, так і перебування в складі частини (помножить на нуль) на що я погодився.

Дані призначення, що Сидоренка Ю.М. що КравцоваМ.В., не відбувалися б без участі та протежуванні командування ССО (командуючий та начштабу). Відсутність кадрового підбору та підготовки командного складу, кумівство та сватовство, залучення до командного складу осіб, не маючих поняття про спеціальну розвідку, оперативну роботу та ІПСО, внутрішні чвари та виїдання, видавлювання собі не угодних (як правило існує внутрішня незгода з станом справ, коли офіцером-спецназівцем з багатьма виходами в тил противника пробує командувати начальник, який просидів в штабах і є протеже старшого начальника, не має поняття про спеціальну розвідку і геть не розуміється в даній специфіці; як результат – ССО втрачають фахових офіцерів-спецназівців). Такі безвідповідальні дії командування дозволили появитися в складі ССО таким «заробітчанам», як Сидоренко Ю.М., Кравцов М.В. , відомі всій Україні лжеполковник Ульянов В.А. та його син – факір Ульянов С.В. і багато офіцерів з командування ССО (але це вже інша тема).

Прошу відреагувати на дане повідомлення, призначити службове розслідування з вказаних вище фактів, відсторонити від займаних посад капітана 1 рангу Сидоренка Ю.М. та к-на Кравцова М.В. з метою недопущення подальшого знищення (можливо злочинного) нашої частини та призначати в подальшому осіб, які мають досвід служби в частинах спецпризначення, бажано з нашої частини достойних офіцерів в якій достатньо. В противному разі дану інформацію та відео буде опубліковане у мережі інтернет та передане журналістам та волонтерам.

К письму прилагалось данное видео: