Сили спецоперацій – хірургічний інструмент війни

Ми зустрілися з командувачем Силами спеціальних операцій ЗСУ в одній з частин спецназу. На плацу вишикувалися ті, хто з першого дня війни наводили жах на ворога. Серед них виділялися бійці, чиї обличчя були закриті балаклавами. Це нові інструктори – випускники кваліфікаційного курсу, фахівці, підготовлені за методиками НАТО.

 

Генерал-майор Луньов не гучним але виразним голосом викликав до себе випускників. Звучали звання та прізвища. В одному ряду стояли солдати, сержанти, офіцери. «Нестатутна» посмішка, міцне рукостискання, чіткий крок. Відтепер вони всі – члени однієї великої родини. Сім’ї, чиє ім’я – СПЕЦНАЗ. Скупі на прояв емоцій військові ритуали. Але генерал, здається, був задоволений.

Незважаючи на величезну зайнятість, командувач ССО виділив для читачів «Військового кур’єру» майже годину.

Ігор Васильович Луньов (1962 р.н) — генерал-майор Збройних сил України. У 2001—2003 р. командир 25-ї повітряно-десантної бригади, згодом заступник начальника штабу 6-го корпусу. З липня 2014 року — заступник командувача Високомобільних десантних військ з бойової підготовки. З третього жовтня 2014 року безпосередньо керував угрупованням, що обороняло аеродром «Донецьк». Підрозділи під його безпосереднім керівництвом щоденно відбивали до шісти атак супротивника. З 5 січня 2016 року – командувач Сил Спеціальних Операцій.

ВКУ: Пане генерал, розкажіть, які наразі вимоги до майбутніх військових ССО?

ІЛ: В першу чергу – особисте бажання. Друге – кандидат згідно закону повинен мати за плечима військову службу у Збройних Силах України – строкову чи за контрактом. І, звичайно, майбутній спецпризначенець має відповідати певним критеріям. Ці критерії вже опрацьовані і вони дуже серйозні.

ВКУ: Які саме?

ІЛ: Людина має чітко розуміти специфіку нашої служби – а відтак вона має пройти відповідний кваліфікаційний курс протягом 6 місяців. На сьогодні цей курс реально проходять лише близько 12 відсотків бажаючих.

ВКУ: Як працює рекрутингова система у ССО?

ІЛ: Сьогодні існує процедура відбору, яку проводять командири частин спеціального призначення практично з будь-яких родів військ. Наприклад, цього року мобільні рекрутингові групи ССО працювали з бажаючими вступити до спецназу безпосередньо в АТО. Звичайно, ми відбираємо найкращих, але їх військове керівництво ставиться до цього із розумінням. На початку січня в нас розпочнеться новий відбірковий курс.

ВКУ: Чи сьогодні навчально-тренувальний центр має у чомусь нагальні потреби?

ІЛ: Ні, наразі центр підготовки ССО повністю укомплектований кваліфікованими інструкторами та має високий рівень матеріально-технічного забезпечення.
В нас розроблена система фізичної та спеціальної підготовки як окремих бійців-спецпризначенців, так і певних спеціалістів. Дуже важлива інформаційно-психологічна складова. Багато уваги приділяється роботі в групах, оскільки військовий підрозділ для бійця ССО – це фактично друга родина.

ВКУ: Які саме відмінності служби в спецназі, окрім покращених матеріальних умов, особливих навичок та високої відповідальності?

ІЛ: Я не хочу порівнювати нас з іншими родами військ, але ми приділяємо увагу кожному бійцю, для нас важлива реалізація військовослужбовця, як особистості, розвиток його індивідуальних якостей. Спецпризначенець – це в першу чергу висококласний спеціаліст, особистість, людина, здатна швидко оцінити обстановку та прийняти самостійне рішення в будь-якій ситуації. Творчо. Навчання в нас дуже непросте, надважке фізично і психологічно, але людина має можливість у будь-який момент торкнутися дзвону на полігоні – це буде знаком, що вона залишає навчання. Але ті, хто витримав, хто дійшов до кінця, – це найсильніші і найпідготовленіші бійці.

ВКУ: Чи можна сказати, що ССО готує еліту збройних сил?

ІЛ: Не люблю гучних слів, але скажу, що хоча публічність не властива спецназу, із часом ця підготовка може стати базою для розвитку подальшої долі людини і не лише в лавах армії, а навіть займати посади у органах державного управління чи працювати політиці – чому ні? Сертифікат про проходження кваліфікаційного курсу ССО – це досить вагомий внесок у майбутнє людини. Ми наразі вивчаємо практику країн НАТО, де подібний сертифікат надає серйозні переваги для подальшої роботи цієї людини в органах державної влади, наприклад.

03

ВКУ: Сьогодні ми були присутні на урочистій церемонії випуску інструкторів ССпО. Тут ми бачили також представників збройних сил США, Литви, Латвії та Естонії. Чи допомагають у підготовці бійців ССО закордонні друзі?

ІЛ: Звичайно. Ми вдячні їм за конкретну адресну та кваліфікаційну допомогу, враховуємо їх досвід, але ділимося і власним. Крім того, ми плануємо підготовку з використанням окремих спецкурсів НАТО і постійно залучаємо для цього іноземних спеціалістів. До речі, наступного року командуванням ССО буде серйозно перероблено весь процес підготовки спецпризначенців, ми вже розпочали підготовку до реформування системи вимог, нормативів і навчальної програми за абсолютно іншими принципами. Крім цього, всі наші інструктори працюватимуть у зоні бойових дій, тобто всі матимуть справжній бойовий досвід. До того ж маємо базу всіх військовослужбовців, які служили в військах спеціального призначення.

04

ВКУ: Чим ми, представники «Військового кур’єру», можемо бути корисними ССО?

ІЛ: Інформаційна складова нашої роботи потребує кваліфікованих кадрів і у цій сфері. Отже – можете. (Посміхається)

ВКУ: Що б ви, пане генерал-майор, могли б побажати читачам «Військового кур’єру України», можливо – майбутнім спецпризначенцям?

ІЛ: Оскільки у вас газета в першу чергу для «передка» – бойової вдачі!

У регламент командувача вклалися Андрій Кісельов та Олександр Шульман

Источник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.