Військова прокуратура знайшла серйозні зловживання на будівництві об’єктів бердичівських спецназівців

Так, в квітні минулого року було відкрито досудове розслідування кримінального провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст.191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна, або заволодіння ним) при будівництві на полігоні військової частини у селі Скраглівка інженерної споруди для відпрацювання військової вогневої підготовки.

Прокурорів зацікавив метал, з якого зроблено основні конструкції споруди. Тоді, як за проектом і договором метал мав бути марки QUARD 450-500 або SWEBOR 450-500, вартістю 59 тисяч гривень за тону, насправді використали сталь марки DUROSTAT 400, яка є значно дешевшою за вказану в технічній документації, і яку, відповідно до митних документів, було закуплено підрядником з урахуванням розмитнення за ціною 41 тис. грн. за 1 тону.

Таким чином, керівництвом підрядної організації та командуванням військової частини А2772, до офіційних звітних документів, які стосуються укладання та виконання вищезазначеного договору №104 були внесені завідомо неправдиві відомості, щодо найменування матеріалів, які в дійсності до військової частини А2772 не поставлялись та не виконувались, у результаті чого державі заподіяні збитки на суму понад 700 тис. грн.

Інше кримінальне провадження було відкрито вже у листопаді минулого року щодо виконання послуг зі встановлення радіо-, телевізійної, аудіо- та відеоапаратури, а саме послуг з побудови, створення, впровадження системи контрольно-доглядового пультового спостереження та освітлення для військового містечка №33.

Відповідно до умов технічної частини тендерної документації, зокрема вимог до відеокамер, вони повинні мати наступні параметри, а саме: ІЧ підсвітка відеокамери — до 200 метрів та PTZ керування, тобто керування положенням камери у 3 осях. Разом з цим, у рамках виконання вищезазначеного договору військовою частиною А2772 було закуплено за ціною відеоапаратури, яка відповідає вищезазначеним параметрам, відеокамери DH-IPC-YFW4231EP-S-0360-S2, технічні характеристики яких є значно нижчими та не відповідають умовам технічної документації.Внаслідок допущених службовими особами військової частини А2772 порушень, на рахунок фірми були незаконно перераховані державні кошти в сумі близько 260 000 грн.

Досудове дослідження цих проваджень ще не закінчено і невідомо, чи буде достатньо в них доказів для того, щоб суд визнав ці дії злочином та встановив винних осіб. Та в соцмережах вже не раз з’являлась інформація щодо підозріло дорогих закупівель для цієї військової частини.

Так, відома в Бердичеві волонтерка писала про придбання військовими дуже дорогого спортивного обладнання, ціна якого навряд чи виправдовує його використання. Та й нові тендери, оголошені частиною, теж підозріло дорогі. Наприклад, реконструкція автодрому на тому ж полігоні має коштувати понад 20 мільйонів гривень (для порівняння, на добудову дитсадка на Червоній Горі необхідно 30 мільйонів). А на обладнання учбово-тренажерних комплексів для сержантів та водіїв витрачено по 4,5 мільйона гривень. Майже дев’ять мільйонів гривень коштувала і та споруда, на яку поставлено неякісну сталь. І знову, зараз оголошений тендер на постачання тренувальних манекенів для відпрацювання медичних навичок на суму майже п’ять мільйонів гривень.

Президент України вже двічі відвідував цю військову частину і, треба так розуміти, що його тут все влаштовує. На жаль, не все влаштовує простих військових. В минулому році відомий український журналіст Юрій Бутусов у статті для щотижневика «Дзеркало тижня» писав:

«Надзвичайно серйозної уваги потребує ситуація з програмою підготовки Сил спеціальних операцій на базі в Бердичеві. У 2016 р. на шестимісячні курси підготовки бійців ССО заявилося 437 кандидатів, закінчити курс змогли тільки найкращі з найкращих — 63 військовослужбовці. Вони отримали статус інструкторів. Однак на цей момент (літо 2018 р – ред.) 40% цих елітних бійців із різних причин уже залишили службу в армії».

Напевно, керівництву і командуванню потрібно добре думати на що витрачати мільйони гривень – на реконструкції і будівництва чи на потреби військових та їх сімей.

Олександр Доманський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.